Project P voor ….. pup of in dit geval Puk

Voor degenen die écht nog geen idee hadden, de voorbereidingen zijn zover klaar dat ik er maar niet meer omheen draai. Er komt een baby….babyhondje wel te verstaan.

Sinds we schapen hebben, en het af en toe lastig, of vermoeiend is om die bij elkaar te verzamelen, of uit de wei te halen, ben ik steeds vaker gaan terugdenken hoe fantastisch ik het in Australiê vond om de honden van Morris op de schapenfarm om me heen te hebben. Ik ben informatie gaan verzamelen op internet, heb een concours/wedstrijd bezocht van de Border Collie vereniging van de Dordogne en daar met een aantal mensen gesproken, nog meer tips gekregen van de Chambre d’Agriculture, met buren gepraat die een hond hebben gebruikt bij hun geiten en langzamerhand besloot ik voor mezelf dat ik me aan dit avontuur wil wagen.

Ik heb geprobeerd om Rik langzaam te hersenspoelen, en uiteindelijk mijn zin gewoon doorgedrukt. Nu is het ook zo dat een hond die je voor het herderswerk wilt trainen ook maar één echte baas hoort te hebben, dus het wordt mijn hond. En nee, ik zit er niet mee dat je dan nog meer “vastzit”. We kunnen toch al niet makkelijk weg met alle dieren die er al zijn, en de kaasmakerij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De klusactiviteiten die ik in de PP – project P – berichten beschreven heb, hebben er toe geleid dat de kennel voor de hond af is. Die kennel moet je niet zien als een hok waarin het arme dier wordt opgesloten, nee, eerder als de Eigen plek, die iedereen graag heeft. Het is ook niet zo dat het dier absoluut niet in het huis mag komen, maar dit is de vaste plek om te slapen, te rusten en te verblijven als wij er niet zijn.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Behalve de kennel heb ik nog andere benodigdheden aangeschaft en geknutseld, op de Franse versie van marktplaats (Le Bon Coin) heb ik een “bench” gevonden die ik wil gebruiken voor in de auto. Lijn en lange lijn heb ik zelf geknutsteld met spul van de Action (in Périgueux). Speeltjes knutsel ik zelf, behalve de Kong, die we ooit eens kado kregen voor Vic toen die nog leefde. Hij heeft hem kwijt gemaakt, waarschijnlijk begraven zoals hij ook altijd met botten deed. De Kong, daarover hoor je later nog wel eens meer, als de pup er is.

Er zijn verschillende rassen honden die geschikt zijn als herdershond/veedrijver. Wat te denken bijvoorbeeld van de Duitse herder….. die ken ik eigenlijk alleen als waakhond, in feite zijn het er teveel om op te noemen. Voor mij was het echter duidelijk, het moest een Border Collie worden. Wat door de mensen met ervaring werd gezegd is dat het belangrijk is om niet zomaar een pup te nemen, maar één van een vader en moeder bij wie het veedrijven in het bloed zit. De geitenhouders bij ons in de buurt vertelden dat ze er twee hebben gehad, allebei niet specifiek gekozen, en waarvan er ééntje totaal geen instinct had.

Ik volgde al een tijdje een Franse Facebook-group: Borders de travail à vendre (“Werk-borders te koop) en toen ik deze foto zag, dacht ik, uit dat nestje moet het er één worden: GESTATION CONFIRMÉE blog. Ik heb dus al voor de geboorte een teefje gereserveerd.

En toen werden ze geboren, op 17 augustus: Twee mannetjes en drie vrouwtjes.

De eerste keer dat Rik uit de verte een foto op mijn computerscherm zag zei hij: Wat zijn dat? Cavia’s?

Een naam had ik al in mijn hoofd, vraag me niet waarom, maar mijn hond heet Puk. Super toevallig is de letter P ook de officiële eerste letter van de namen van honden die dit jaar geboren worden en in een stamboek worden ingeschreven. Of dat met Puk ook gaat gebeuren, dat weet ik niet. Het is mijns inziens alleen belangrijk als je van plan bent om zelf te fokken.

Ik heb nog moeite met kiezen wie van de kleintjes Puk is!

Geplaatst op 15 september 2019, in De dieren, Projecten en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Ahw het is je gelukt! En helemaal waar, zelfs al is het ras om iets bekend, wil niet zeggen dat die ene het dan ook kan etc… goeie keuze echter!

  X

  Geliked door 2 people

 2. Hennie van der Vrande

  Een leuk project Ingrid! Toevallig is Puk dan geboren op de dag dat mijn moeder 90 jaar werd. Kijken of ze er beiden over 10 jaren nog zijn. Ik hoop dat je een hondje krijgt met een goede werkattitude.

  Geliked door 1 persoon

  • Negentig jaar al, hoe is het met haar, zo goed dat je zou willen dat ze er over 10 jaar nog is? Ik hoop het, doe tante Nellie maar de groeten van me! Bij Border Collies heb je een zogenoemde showlijn en een werklijn. Door mijn bewuste keuze van een nestje uit werkende vader en moeder met werkende voorouders zou het goed moeten zitten met die werkhouding!

   Geliked door 1 persoon

 3. GEWELDIG Ingrid.
  Allemaal zóóó herkenbaar… Wij hebben vanaf 1 mei ook (weer) een boxermeisje in huis. Haily werd op 11 september precies een half jaar, dus in de boxer puberteit 😄 (zie Facebook en Instagram)
  Gefeliciteerd en geniet van jouw hondje Puk.
  Onze vrienden hebben een border collie. Enorm leergierig en slim, dus dat komt wel goed.
  Groetjes, Frans, Maastricht

  Geliked door 1 persoon

 4. Wanneer beschuit met muisjes?

  Like

 5. ehmmmmmm ik had een hele boodschap hier getikt 🙂 die zit vást in de spammap 🙂

  Like

 6. Gaaf Ingrid, een border collie…. samen schapen bij elkaar drijven! Dat ga jij gewoon doen.

  Like

 7. Veel succes met jullie nieuwe aanwinst met Puk.?Gr Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 8. Jacqueline Wagemans-Caris

  Leuk zo,n puppy. Ben benieuwd naar de ontwikkelingen. Groetjes Jacqueline

  Like

Reageer hier, als je wilt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: